O meni Storitve Blog Domov

O meni

 

Karolina Jovanoska

Sem certificirana psihoterapevtka in podjetnica s 15 letnimi izkušnjami na obeh področjih. V svet financ sem zaljubila po tem, ko sem najprej čez noč ostala brez dohodkov in z dolgovi, nekaj let kasneje pa živim od polpasivnih dohodkov in delam izključno stvari, ki me veselijo.

Moja strast je, da podjetnicam na robu izčrpanosti pomagam s finančno preobrazbo vzpostaviti delujoč sistem za kreiranje pasivnih dohodkov, zato da pridejo do dodatnih sredstev z manj napora, več časa ter brez odrekanj ali tveganih investicij.

Ko spravite finance v red, spravite v red svoje življenje

Moja zgodba

 

Začelo se je bolj klavrno

Že Jung naj bi rekel, da samo ranjeni lahko zdravijo, in pri meni ni bilo nič drugače. Tako da se moja zgodba začne kot grška tragedija, ampak ker vas ne želim zamoriti, naj bo dovolj, če povem, da sem se rodila v eno bolj bizarnih družin. Če bi Hollywood slišal za nas, bi odkupil pravice za scenarij, saj smo poznali vse: blišč in bedo, osupljivo premoženje in hude dolgove, cel katalog različnih zasvojenosti, kriminal in mafijo, tako slabe odnose, da je morala posredovati policija, skratka celo dramo ... Edino, česar v tem filmu ne bi našli, je normalnost. Normalnost je bila pa edina stvar, ki sem si jo jaz želela.

Odrasla, pa nimam pojma, kdo sem niti kaj bi rada

Svoja dvajseta leta sem začela s številnimi poskusi in napakami. Doštudirala kulturologijo, ki me iskreno rečeno sploh ni preveč zanimala. Zamenjala sem kar nekaj služb v raznih multinacionalkah na asistentsko-tajniških položajih. Nikjer nisem zdržala prav dolgo, ker sem čutila, da mi nekaj manjka; v resnici nisem vedela, kaj bi sploh rada. S pomočjo podporne skupine sem končno ozavestila, da me zelo privlači človeška psiha. Zato sem z obema rokama zgrabila priložnost za študij psihoterapije.

Brez službe, brez prihrankov in z desetmesečnim dojenčkom sem se vpisala na zasebni faks kljub šolnini v višini takratnega milijona tolarjev! Bilo je vredno vsega truda, saj sem ob tem študiju končno zažarela. Počutila sem se kot riba v vodi. Pri osemindvajsetih letih sem prvič spoznala občutek, da končno nekam pripadam.

In živela sem srečno do ... izgorelosti

Zdelo se mi je, da sem našla, kar sem vedno iskala. Sledila so leta, ko sem se z dušo in srcem predala psihoterapevtskemu poklicu, kar pomeni številna izobraževanja, mednarodna licenca, dodatne specializacije za partnersko terapijo in delo s travmami. Delala sem s študenti, napisala knjigo, v soavtorstvu objavila raziskavo in članek v ugledni mednarodni reviji. Trdo sem delala, se trudila, vlagala čas, energijo in veliko denarja, ker sem verjela, da če bom samo pridna in bom trdo delala, bo 'nagrada' prišla sama od sebe (nagrada v smislu obilja in zasluženo udobnega življenja, pa tudi občutka, da sem 'dovolj dobra').

To pa se žal ni zgodilo. Namesto nagrade so me po vseh letih vlaganja v psihoterapijo pričakali izgorelost, velikanski dolgovi in strah, da nisem dovolj dobra. Vse življenje sem verjela, da se trdo delo izplača in da bodo leta izobraževanj, odrekanja in vlaganja nekoč poplačana. A uspešnega in marljivega dela nisem znala spremeniti v premoženje, samo do konca sem se izčrpala.

Edini način, da začnem živeti tako, kot si želim, je bil ta, da prevzamem nadzor nad financami

Šele ko nisem več mogla delati, ker mi je razpadel imunski sistem, sem spoznala, da so finance v resnici izjemno pomembno področje, ki vplivajo vse vidike našega življenja, predvsem pa se v njih zrcali naš odnos do samih sebe in občutek lastne vrednosti.

Finance se začnejo v glavi, ne s številkami

Najprej sem morala prepoznati, kako sama sebi otežujem delo. Prej nisem znala sprejeti niti komplimenta, kaj šele daril ali pomoči. Sama pa sem bila zelo radodarna s svojim časom in energijo, pomagala drugim, z veseljem 'častila' in bogato obdarovala. Seveda je bilo to popolno neravnovesje, ki ni moglo dolgo trajati.

Veliko pojmov sem imela čisto pomešanih – varčevanje je bilo zame oblika žrtvovanja, masaža ali kozmetičarka pa čisti luksuz, ki si ga nisem smela privoščiti. Ko sem imela dovolj odrekanja, sem se pa zadolžila – in to ne vedno zase, temveč tudi za druge, celo za poroko sorodnice v tujini.

Majhni koraki so vodili do velikih sprememb

Šele ko sem postavila stvari na pravo mesto, sem v rekordnem času zmanjšala dolgove, s tem pa tudi neizmeren stres in tesnobo. Več poudarka sem namenila pasivnim prihodkom in zdaj prejemam plačila iz različnih virov, brez kakršnegakoli garanja. Končno sem tudi zamenjala nenehno odrekanje za življenje v stilu, po katerem sem vedno hrepenela (ker ne, masaža ni luksuz, temveč znamenje dobre skrbi zase in za svoje telo!).

Odpadlo je ogromno skrbi, povezanih z 'nimam časa', 'nimam denarja' in negotovosti glede prihodnosti. Namesto tega me spremljajo večja samozavest, zaupanje in občutek opolnomočenosti. Znebila sem se stvari, ki me dušijo (tako materialne kot tudi čustvene krame, ki sta neverjetno povezani). Znam ustrezno ovrednotiti svoje delo brez slabe vesti. Ne čakam več neke namišljene nagrade, ker sama krojim svojo usodo in svojo prihodnost.

Ko sem spremenila odnos do denarja, do preživljanja časa, do materialnih stvari ter do skrbi zase, se je dejansko spremenil moj odnos do sebe. Ko sem spravila v red finance, sem spravila v red tudi svoje življenje.

Tukaj sem, da ti pomagam

 

Morda si tudi ti podjetnica, ki srčno rada pomagaš svojim klientom, hkrati pa ob opravljanju svojega poklica ne začutiš finančne varnosti? Ali pa se samo želiš posvetiti svojemu delu brez garanja in odrekanj, brez finančnih skrbi in skrbi za prihodnost, brez tesnobe ob koncu meseca ali v strahu, ali bo dovolj dela čez poletje…

Popolnoma razumem, s kakšnimi izzivi se soočaš. Po tem, ko ogromno vložimo v svoje podjetje, premagamo strahove, odpremo svoj sp in uspemo pridobiti stranke, se veliko podjetnikov začne zavedati svoje ranljivosti, ko so finančno odvisni od svojega zdravja. To pomeni, da če zbolijo in ne morejo več delati, bo nihče poskrbel za njih. Ni nobene institucije, univerze, zavarovalnice, na katero se lahko naslonijo v primeru grdega scenarija, da jih doleti kakšna poškodba ali izgorelost, ki je izredno pogosta v današnjem času.

Točno to se je meni zgodilo, čeprav sem bila 100% prepričana, da se mi nikoli ne more zgoditi kaj takega. Čez noč sem ostala brez zdravja in dohodka, in šele takrat spoznala, kako pomembna je finančna varnost, ki sem jo prej jemala precej zlahka. Prepričana sem bila, da je dovolj, če samo trdo delam in se trudim. A ironično, ravno v tem je bil problem.

Tega ne privoščim nikomur! Tudi tebi ne!

Privoščim ti, da imaš postavljene trdne finančne temelje, na katerih gradiš svoj posel, ki ga opravljaš z veseljem. Da imaš več denarja in si končno lahko privoščiš stvari, ki jih potrebuješ ali te osrečujejo, brez kakršnekoli slabe vesti. Da te namesto finančnih skrbi preveva občutek kontrole, opolnomočenosti in suverenosti. Da v svojo prihodnost zreš neučakana, ker veš, da so tvoje sanje uresničljive in na dosegu roke!

Ne gre za znanstveno fantastiko ali visokoleteče cilje, temveč za realnost. Realnost, v kateri zmoreš tudi ti pobegniti iz začaranega kroga ‘iz rok v usta’ in živeti svoje življenju v ravnovesju, kjer je dovolj časa tudi zate in za tvojo družino, za regeneracijo po napornem dnevu, za brezskrbne počitnice.

Odloži vse za sekundo in si predstavljaj, kakšno bi bilo to življenje?

Da delaš kadar hočeš, s komer hočeš in kjer koli hočeš, ker čas ni več tvoj gospodar in finance niso več glavna misel, na katero pomisliš, ko zjutraj vstaneš. Da končno občutiš finančno varnost, ko veš, da imaš vpeljan sistem, kjer je za vse poskrbljeno - denar prihaja, tudi če zboliš, imaš rezervo za nepredvidene situacije, imaš načrt za spodobno upokojitev ... In končno se lahko posloviš od odrekanj, ker se sedaj lahko postaviš na prvo mesto, skrbiš zase in privoščiš vse tisto, kar si si vedno želela.

Da stvari, ki so se ti nekoč zdele luksuz, postanejo del tvojega vsakdana - greš vsak teden k frizerju in si si všeč vsakič, ko se pogledaš v ogledalo; da ne zapravljaš časa s pospravljanjem ampak to prepustiš čistilki, medtem ko ti skočiš na Šmarno goro po inspiracijo za svoje delo - ali ker ti samo paše rekreacija; da se vsake 3 mesece izklopiš na potovanju, medtem ko sistem, ki si ga ti kreirala, ustvarja pasivne prihodke; da svojemu telesu in umu privoščiš vse, kar potrebuje - čas za umiritev, rast, razvoj, počitek, branje, pa tudi strokovno podporo pri ohranjanju zdravja in vitalnosti, od samoplačniškega specialista do nutricionista, od fizioterapije do masaže, od coacha do joga retreat-a do kozmetičarke.

Vse to ti je na dosegu rok - ja, prav zdaj, ko to bereš.

Prvi korak do te realnosti je, da me kontaktiraš tukaj, da se dogovoriva za spoznavni posvet preko videoklica, kjer bova natančneje definirali, kje začeti in kakšni so naslednji koraki za postavitev trdnih finančnih temeljev za tvojo resnično brezskrbno finančno prihodnost.

Čeprav ti je morda zdaj še nepredstavljivo, vendar ….

Še nikoli v zgodovini ni bilo bolj enostavno priti do dodatnega prihodka kot v današnjem času. Nekaj sto evrov (ali več) na mesec lahko naredi veliko razliko v našem počutju, zdravju, zmanjšanih skrbeh, opolnomočenosti in kvalitetnejših storitvah. Razumevanje pasivnih dohodkov je ključno, če želimo hkrati pomagati še več ljudem, obenem pa namesto izgorelosti še boljše poskrbeti zase. Zakaj si ne bi še mi pomagali s skrivnostmi in navadami, s katerimi premožni že stoletja plemenitijo svoje premoženje brez garanja in izgorelosti?

Velika razlika je med življenjem, ki si ga lahko privoščimo, in življenjem, ki si ga zaslužimo. Iskreno povedano, draga moja, živeti v stilu in pod svojimi pogoji je bila zame najbolj osvobojajoča izkušnja od vseh.

In ravno to želim, da izkusiš tudi ti!

V čast in veselje mi bo, da ti pomagam na tej poti. Izpolni obrazec tukaj in se dogovoriva za 30 minutno srečanje, kjer bom odgovorila na vsa tvoja vprašanja glede programa Popolna finančna preobrazba. Nagrada za ves tvoj trud te čaka, samo izpolni obrazec in naredi ključen korak v smeri življenja, kot si si ga vedno želela.

Da, želim se naročiti na strateški posvet in se posvetovati, kako naj delam z manj napora in večjim občutkom finančne varnosti.

Prijava

Družbena omrežja

Kontakt

Email: info@premozna.si