O meni Storitve Blog Domov

Kako povezujem finance s psihoterapijo

Nekatere ljudi je strah, ker nimajo niti evra privarčevanega za prihodnost. Nekateri so obupani, ker se jim zdi, da se ne bodo nikoli izkopali iz življenja iz meseca v mesec. Nekatere pa oblije občutek krivde, ko je treba zahtevati višjo plačo.

Glede na to, da nismo nikjer dobili ne čustvene, ne duhovne, ne praktične izobrazbe, kako se o denarju pogovarjati, ali je sploh čudno, da smo totalno zmedeni in se »matramo« na finančnem področju?

Včasih si mislimo, da bi z več denarja rešili vse težave. Po drugi strani pa se nam denar zdi preveč materialističen, premalo duhoven in se tolažimo, da je bolje, da ga nimamo. Ko pa vsi začnejo govoriti, da prihaja kriza, dobimo panični napad.

Bančniki ali ekonomisti vam bodo svetovali zelo preprosto rešitev: samo zapravite manj, kot ste zaslužili, in privarčevano vložite v sklade. Pa bo problem rešen!

Kot psihoterapevtka s 15-letnimi izkušnjami se zavedam, da niti približno ni tako preprosto. Nobena zavestna odločitev, ne glede na to, kako dobra je, ne bo premagala globoko zakoreninjenih prepričanj in s tem povezanih čustev.

Sama sem odraščala v okolju, kjer sta se starša nenehno prepirala glede denarja. Oče je vse zapravil, mama pa samo varčevala in se pritoževala. Nekateri so poslušali, da je denar vir vsega zla. Drugi so živeli v pomanjkanju in so mislili, da niso dovolj dobri, da bi imeli več denarja.

Vse to vpliva na nas, čeprav se tega ne zavedamo. Empatičen terapevtski pristop nam pomaga, da pretekle izkušnje ozavestimo, zato da nas ne ovirajo v sedanjosti.

Do finančne varnosti ne bomo prišli, če bomo delali še več in še bolj trdo. Večja verjetnost je, da bomo z garanjem v kombinaciji s starimi vzorci prišli do izgorelosti.

Prav tako ne bomo nikoli postali finančno neodvisni z odrekanjem in brez najmanjšega zapravljanja.

Spremembe na našem bančnem računu se začnejo v naši glavi in srcu, ko začnemo razvijati sočutje do sebe in prepoznavati svojo resnično vrednost. Na finančnem coachingu se zato učimo sproščenega odnosa tako do sebe, kot do denarja.

Moje poslanstvo je, da vas podprem pri finančnem opolnomočenju. Ne morem opisati, kako srečna sem, ko mi stranke napišejo:

Privoščim vam, da boste lahko tudi vi občutili veliko manj finančnih skrbi ter veliko več finančne varnosti.

Na premozna.si se prijavite na novičke, da boste obveščeni o prihajajočih dogodkih, ali pa me kar pokličite za uvodno srečanje.

Naj se vaša pot do sproščenega odnosa do denarja začne že danes!