O meni Storitve Blog Domov

Moj prispevek v rubriki '101 nasvet za varčevanje'

Prispevek je bil objavljen v Reviji Jana, 31. januar 2023

Ko sem kot samostojna podjetnica zaradi izgorelosti čez noč ostala brez dohodka, sem odkrila veliko možnosti za prihranek.

Nekaj konkretnih nasvetov:

  1. Preverila sem različne ponudnike internetnih in telefonskih storitev. Izbral smo paket, ki je najbolj ustrezal potrebam naše družine.
  1. Pri nakupih tehnike ali gospodinjskih pripomočkov vedno vprašam za možnost popusta in ga praviloma vsakič tudi dobim! Včasih ponudim gotovino za popust (trgovci tako prihranijo pri bančni proviziji). Zgodilo se je tudi, da sem našla enak izdelek ceneje v drugi trgovini in so mi izenačili ceno.

  2. Ogled filmske predstave v kinu je cenejši ob torkih.

  3. Spremljam, ali se bo gorivo podražilo ali pocenilo in točim v skladu s tem.

  4. Kupila sem si lonček za kavo in s tem nadomestila veliko dražje 'kave za sabo'. Enako velja za lastnen bidon namesto vode v plastenki. Pa še bolj ekološko je!

  5. Za občasno smučanje otrokom ne kupujemo smučarske opreme, niti na sejmih. Raje si jo sposodimo, saj otroci vsako leto zrastejo. Enako velja za drsalke.

  6. Pri prijateljicah opažam, da je čedalje popularnejši nakup rabljenih oblačil v t. i. trgovinah second hand.

  7. Obožujem knjige, ampak zelo malo zapravim zanje. Sposodim si jih v knjižnici. Tuje knjige pa kupujem v elektronski obliki (Kindle), saj so občutno cenejše.

  8. Splača se tudi redno kukati na Bolha.com, kjer lahko najdemo marsikaj, tudi šolske učbenike!

  9. Obvezno je treba pregledati zavarovanja, sploh pri upokojencih. Nikakor ne potrebujejo življenjskih zavarovanj, če imajo odrasle otroke, niti posebnega zavarovanja za bivanje v bolnišnici (vsaj dokler še imamo javne bolnišnice). Po drugi strani bi požarno zavarovanje priporočala vsakemu lastniku nepremičnine, saj lahko v primeru požara ravno z dobrim zavarovanjem največ prihranimo.

Kot coachinji za finančno miselnost se mi zdi najpomembnejša naša naravnanost. Če nekaj resnično potrebujem, obenem pa si rečem »ne dam toliko«, so moji možgani prisiljeni poiskati druge rešitve. Tako smo v primeru strgane šolske torbe našli rešitev v tem, da smo jo odnesli v popravilo šivilji in namesto sto evrov za novo torbo plačali štiri evre. Včasih pa naši možgani najdejo pogum, da vprašajo za popust, zahtevajo nazaj denar, ki nam ga drugi dolgujejo, ali pa celo odkrijejo priložnost za nov zaslužek.

Pri ženskah pogosto opažam (tudi sama sem bila med njimi), da nam daleč največ denarja odteka zaradi pretirane velikodušnosti. Babice rade zapravljajo za vnučke, mame kar za vse okoli sebe (otroke, prijateljice in starše), tete pa včasih sploh nimajo mere pri obdarovanju. Zamenjujemo denar (v obliki daril) za ljubezen, čeprav ni potrebe po tem. Največ štejeta naša prisotnost in iskrena ljubezen.

Prispevek je bil objavljen v Reviji Jana, 31. januar 2023

Karolina Jovanoska, trenerka finančne miselnosti