O meni Storitve Blog Domov

Partnerstvo in denar, 3. del: Ko nič več ni tako, kot je nekoč bilo

Zgodilo se je šele pred nekaj leti. Isto leto sva kupila novo stanovanje – stroški so šli v nebo, napraskala sva vse prihranke za kupnino in obtičala z gromozanskim kreditom (ampak ne pozabimo, živiva v stanovanju, ki je za naju sanjsko ;). Bližal se je avgust in nekako pričakovano je bilo, da bomo šli na morje. Vsako leto smo šli za en teden v Grčijo in otroka sta pričakovala, da bomo šli tudi letos.

Takole gledam svoje tabelce, ki jih zdaj že naravnost obožujem, saj so postale moj peskovnik za čaranje. Nenehno se igram s tem, kako razporediti stroške, vpisujem svoje cilje in želje ter koliko moram privarčevati, da si jih uresničim. Uživam, ko se igram s temi številkami. Tudi ko se Viktor včasih ustraši, da slabo kaže, se usedem, malo premečem številke levo in desno in spet pričaram pozitivno stanje. In sva oba zadovoljna.

No, tokrat pa mi ob teh zares visokih stroških nikakor ni uspelo načarati denarja za Grčijo. Iskala sem celo cenejše namestitve, čeprav imamo v resnici za tisti kratki teden radi udobje. Bila sem precej zaskrbljena in pogovorila sem se z Viktorjem:

»Veš, mene pa skrbi za letošnje morje, ne vidim, kako bi lahko šli, in nočem se preveč zadolžiti, saj imamo še kredite in nočem odplačevati morja vse do januarja «

»Hm, a res, a nimamo dovolj?«

»Ne, nič rezerve ni, tudi regres je že porabljen. Poleg tega me skrbi, ali se bomo sploh imeli fino v kaki poceni varianti. To bi bilo še hujše – da gremo, ful zapravimo, pa se potem niti nimamo fino.«

»Aha, kakšen pa imamo proračun?«

»Sploh ga nimamo, saj to ti govorim, niti za cenejše počitnice.«

Viktor malo razmišlja, potem pa se domisli rešitve:

»Aha, ja, če sploh nimamo niti za cenejše počitnice... potem je pa čisto vseeno, če gremo na dražje!«

Nisem mogla verjeti, kar slišim. Viktor, ki je po rodu Makedonec (v bivši Jugoslaviji so bili Makedonci to, kar so v Sloveniji Gorenjci), ki je bil vzgojen ob besedi nimamo, ki me je tolikokrat v najinih prepirih prepričeval, da si tega res ne moremo privoščiti, mi sedaj hladnokrvno alanfordovsko svetuje, da naj kar gremo na dražje počitnice, čeprav nimamo niti za cenejše?

Jap, takole se lahko stvari obrnejo.

Če vas zanima epilog: res smo šli na drage počitnice, uživali smo vsako minuto in ostale nam bodo v čudovitem spominu. A ravno tam, ob zvokih čofotanja otrok v bazenu, sem prebrala knjigo Your Money or Your Life, ki je konkretno spremenila tako moj odnos do denarja kot vzbudila ljubezen do varčevanja. In katere rezultat je bil, da naslednje leto sploh nismo šli na morje, čeprav sva precej privarčevala ... O tej zgodbi kdaj drugič, za zdaj jo samo omenjam kot primer, kako nas življenje včasih zapelje po poteh, ki jih nikoli ne bi pričakovali ...

Kar sva se po vsem tem naučila

Če se vrnemo nazaj na nauk najine zgodbe:

Ni pravilnega in napačnega načina, kar zadeva odnos do denarja med pari. Verjamem, da je naša naloga, da se v partnerski zvezi učimo drug od drugega in se dopolnjujemo. Šele tako lahko skupaj delujeva še močnejša in ustvarjava sinergijo, ki je močnejša od kateregakoli posameznika.

Viktorjev racionalni odnos je zelo smiseln in uspešno varčevati je obvezna sestavina urejenih financ. Je tudi pot, ki vodi do finančne varnosti in celo finančne svobode. Ampak to ni dovolj. Potrebuje tudi svoj drugi pol, kot jin potrebuje jang. Ta del sem prispevala jaz z delom, ki mu pravim čarovnija. V tem delu so pomembne naše sanje in želje, saj je brez njih življenje pusto. Zelo pomembna je moč zaupanja in iskanja načinov, kako svoje želje uresničevati, kajti če se osredotočimo na svoje cilje, nam tudi vesolje pomaga, da jih lažje uresničimo. Verjamem, da je idealno ravnovesje – do neke mere potrebujemo kontrolo, saj zaradi nje privarčujemo. Od določene točke naprej pa kontrolo spustimo in občutek kontrole zamenja občutek zaupanja. Ta kombinacija pa je zmagovalna.

Zato vsem parom kot partnerska terapevtka predlagam: Zaradi razlik se ne pobijta med sabo, ampak začnita sodelovati. Skupaj sta močnejša!

Za bolj urejene finance pa vsekakor priporočam: