O meni Storitve Blog Domov

Kako začeti s pasivnimi prihodki

Danes sem prodala 201. izvod svoje e-knjige

Leta 2015 sem opravila mednarodni izpit iz Transakcijske analize (TA) – smer psihoterapija. Izpit je veljal za strah in trepet med vsemi študenti. Po opravljenem izpitu sem želela spodbuditi »sotrpine«, naj se vendar opogumijo in še sami opravijo izpit, ker je bil zame neprecenljiva izkušnja. Zato sem napisala priročnik, v katerem sem delila vse, kar je meni pomagalo. (Namig #1: Deli z drugimi, kako si rešil/-a kakšno svojo težavo.)

Grob osnutek sem napisala v enem mesecu (poleg rednega dela in dveh majhnih otrok). Tega ne omenjam, da bi se zdela genialna, ampak da poudarim, da sem se zadeve lotila zelo neperfekcionistično. (Namig #2: Better done than perfect!)

V naslednjem letu sem občasno pilila zadevo, ampak ne sama. Osnutek sem dala v branje najprej kolegicam, nato supervizorjem. Oni so me usmerili, kaj naj popravim, zato da ne bi poslušala svojega notranjega kritika, za katerega tako ali tako nič ni bilo dovolj dobro. (Namig #3: Poišči podporo!)

Knjigo sem izdala v samozaložbi in sicer zaradi preproste računice: pri sodelovanju z založbo bi dobila nekaj centov za vsak prodan izvod, pri samozaložbi dobim celo kupnino (ker gre za elektronsko knjigo, ni stroškov s tiskanjem ipd). Pred tem mi je več ljudi predlagalo, naj knjigo delim zastonj v različnih TA organizacijah, kar mi seveda ni padlo na pamet. (Namig #4: Razmišljaj pasivno!)

Naredila sem res preprosto spletno stran (howtopasscta.com) in poslala mail z informacijo o knjigi različnim TA organizacijam. Nobene druge promocije, niti evra nisem investirala v trženje. Medtem sem celo zapustila psihoterapevtski svet in se popolnoma posvetila finančnemu coachingu. Skratka, čisto nič dela ne vlagam v trženje svoje knjige (samo sprašujem se, kaj bi šele bilo, če bi se zares malo zmigala v tej smeri, hehe).

Kljub promocijski lenobi sem prodala več kot 200 izvodov v 25 različnih držav po vsem svetu. (Namig #5: Trdo delo ni pogoj za zaslužek.)

Na začetku sem knjigi postavila ceno 15 EUR. Ko sem začela brusiti svojo finančno miselnost, sem jo zvišala na 24,99 EUR, saj sem se vse bolj začela zavedati njene vrednosti. Rezultat – v povprečju prodam enako število izvodov na leto kot prej oziroma še malenkost več. (Namig #6: Ne podcenjuj svojega dela.)

Danes ponoči, pet let od izdaje, so prišla tri naročila iz Indije. Obožujem trenutek, ko zjutraj dobim svoj najljubši mail od PayPala, ki mi sporoča: You've got money! ☺ Torej, dejansko sem zaslužila 75 EUR med spanjem. (Namig #7: Da, dobesedno se da zaslužiti med spanjem.)

Hvaležna sem za vsak prodan izvod, čeprav seveda ne morem preživeti od prodaje ene knjige. Konkretno ta knjiga predstavlja samo enega od mojih številnih prihodkov. Nekateri so višji, drugi manjši, vesela sem pa za vsakega. (Namig #8: V redu je začeti z manjšimi zneski.)

Kako torej začeti s pasivnimi prihodki? Spomni se na eno težavo v svojem življenju, ki si jo uspešno rešil/-a, in jo deli z drugimi.

P.S.

Če še vedno ne veš, kako začeti, me kontaktiraj (kot rečeno v namigu #3). Skupaj lahko poiščeva rešitev, ki ti bo pisana na kožo.

Foto in design: Tina Fojkar Tomaševič, Tinashe design